Pápa-Tapolcafő

Pápa-Tapolcafo rövid bemutatása

Tapolcafo, a Bakonyalja lábánál települt, közigazgatásilag Pápához tartozik. Itt ered, a Pápát keletrol és északról körülvevo Tapolca patak. Vizét már 1245-ben említi írásos adat.

Tapolcafo elso okleveles említése 1374-bol származik.

A Bakony hegység tömege jó vízátereszto képességu mészkobol és dolomitból áll, így a csapadék nagy részét elnyeli és egészen mély kozetrétegekig juttatja el. Az elnyelt víz, csak nehezen törhet elo, csupán a hegység széleit határoló törésvonalak mentén van rá lehetosége, itt azonban bovizu karsztforrások bukkannak elo.  A forrásokat fürdésre, és ivásra egyaránt használták. A terület legnagyobb látványossága a tapolcafoi és attyapusztai források voltak. Tapolcafo község közepén 172 m tengerszint feletti magasságban mintegy 600 m2 területen vastagon ömlött elo a karsztvíz, és három nagyobb tavat alkotott: Templom -tó, Déli-tó, Örvény-tó.

A közeli bauxitbányászat miatt a karsztforrások némelyike elapadt, így a falu határában lévo Örvény-tó évtizedekig nem töltodött fel.

A bányák bezárását követoen, néhány éve azonban visszanyerte vizét, így az ismét kialakuló Örvény-tó a túrázók kedvelt célpontjává vált a forrástól a patak mentén és az Örvény tónál kiépített tanösvény.