Ásványvíz összetétele

A Közép Európai térségben elhelyezkedő, Magyarország jelentős természetes ásványvíz kinccsel rendelkezik. Feltörekvő fiatal vállalkozásunk kiaknázva a lehetőségeket, elindította új csarnokkal és gépsorral ásványvíz palackozó üzemét.

Az Eladó 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képezi az ingatlan-nyilvántartás szerint a Pápa külterület 01412/2/A hrsz.-ú , egyéb épület, palackozó üzem megnevezésű, 938 m2 alapterületű ingatlan az ásványvíz palackozó üzem működtetéséhez szükséges teljes gépi felszereltséggel, know-how-val, valamint az ásványvíz termeléshez szükséges vízjogi engedéllyel és törzskönyvvel.

A vizsgált alkotók alapján a víz a természetes „gyógytényezőkről” szóló 74/1999. (XII.25.) EüM rendelet 2. számú melléklet az ”Elismert természetes ásványvíz jellemzői” 1. pont követelményei alapján „belsőleg történő felhasználásban” természetes ásványvíznek minősíthető. A vizsgált alkotók alapján a víz a 65/2004.(IV. 27.) FVM-ESZCSM-GKM”a természetes ásványvíz, forrásvíz …, palackozásáról szóló rendelet szerint palackozásra természetes ásványvízként megfelel.

A rendelet 5. számú melléklete szerint a palackon feltüntethető. az összetételre vonatkozó állítások: „alkalmas nátriumszegény diétához”. A víz természetes mutatói alapján a Babavíz minőségnek megfelel, tisztítás nélkül kisbabák és a kisgyermekek számára is tökéletesen fogyasztható.

Az alkotók alapján a víz mérsékelt ásványi anyag tartalmú, kalcium-magnézium- hidrogén-karbonátos jellegű, kemény víz, melynek alacsony a nátrium tartalma. A víz jellegét meghatározó, valamint biológiai hatással rendelkező kémiai összetevők a részletes vizsgálat eredményéből kiemelve:

Összetétel:

  • Nátrium 2,8 mg/l
  • Kálium 1,1 mg/l
  • Kalcium 72 mg/l
  • Magnézium 38,6 mg/l
  • Hidrogén-karbonát 384 mg/l
  • Klorid 5 mg/l
  • Szulfát 12 mg/l
  • Hidrogén-karbonát 384 mg/l
  • Összes oldott ásványi anyag 531 mg/l

A CEASARIUS természetes ásványvíz fogyasztása során minimális mennyiségű nátriumot juttat a szervezetébe, ennek köszönhetően a szervezetét nem savasítja.

Káliumot szinte minden étel tartalmaz, így hiányállapot a szervezetben soha nem lép fel. A kálium felszívódása függ a nátrium tartalomtól. Mivel a CEASARIUS természetes ásványvíz kevés nátriumot tartalmaz, így nem gátolja a benne, valamint a szervezetben található kálium felszívódását.

A CEASARIUS természetes ásványvíz kalciumtartalma viszonylag magas. A kalcium felszívódását befolyásolja a szervezet savassága. Mivel a CEASARIUS természetes ásványvíz enyhén lúgos kémhatású, így segíti a kalcium beépülését a szervezetbe. A kalcium a szervezetben a csontok és fogak fő alkotóeleme, mindez mellett gyulladáscsökkentő hatása is van.

A klorid a szervezetben a folyadékháztartás szabályozásában van jelentős szerepe, míg a szulfát minden fehérje és néhány enzim alkotóeleme, valamint befolyásolja a Haj, köröm és bőr erősségét.

A magnézium nélkülözhetetlen a szervezet számára, mégis a szervezetben csak nagyon kis mennyiségben van jelen. Ez az elem csökkenti a magas vérnyomást, valamint a csontok fontos építőeleme. A CEASARIUS természetes ásványvíz magnéziumtartalmának és alacsony nátrium tartalmának köszönhetően jó hatással van a vérnyomásra.

A hidrogén-karbonát a szervezetben lúgosító hatást fejt ki, így a CEASARIUS természetes ásványvíz összetételének köszönhetően segít a szervezet sav-lúg egyensúlyának megtartására.

A víz nem tartalmaz kifogásolható mennyiségű szervetlen makro (ammónium, nitrát , nitrit)-, mikro (cianid, arzén, fémek)- és szerves mikroszennyezőket (fenolok, TPH-olaj, BTEX, VOCI, PAH, Pesztidek), metánt, továbbá bakteriológiai szempontból is megfelelő. A jelenlegi kapacitás 4000-4500 palack/óra. A kút teljes kapacitása 220 millió liter víz évente. Jelen engedélyek alapján kibányászható 53 millió liter ásványvíz.

A BÓTAKŐ Kft garanciát vállal arra, hogy az általa palackozásra kerülő víz jelenleg is megfelel az előző pontban ismertetett szakértői vélemény által tanúsított paramétereknek.pecsét